El MIV és una entitat educativa que proposa una formació laica i progressista als infants i als joves. Entenem laïcitat com la defensa de la llibertat de pensament i de consciència, la possibilitat d’escollir-ne una de pròpia entre la gran varietat existent; creant un espai públic comú per a tothom on desapareguin els lligams coactius i la ignorància. Com a progressista entenem que no hi ha respostes fixes ni definitives, que les societats estan obertes al canvi, i que la funció d’aquells/es que volem contribuir a millorar la condició del ser humà en qualsevol societat no ha de ser altra que la d’explorar les alternatives.
El marc concret en el que el MIV pretén intervenir és el del temps lliure dels infants i joves, el temps que ni l’escola, ni la família, ni la TV o similars (videojocs…) cobreixen.
La línia educativa
El concepte d’educar és el procés d’intervenir intencionadament sobre la persona en base a unes finalitats. Per tant, l’educació és un procés permanent de creixement i coneixement de l’individu; pretenent el perfeccionament d’aquest com a persona i cercant la inserció activa i conscient d’aquesta en el món social.
La línia educativa del MIV està basada en l’educació EN i PEL temps lliure:
- Educar en el temps lliure és educar els infants durant aquest temps. L’activitat pot ser dirigida a objectius relacionats amb l’oci o bé aliens a aquest.
- Educar pel temps lliure és dirigir l’educació per tal que la persona visqui el seu temps lliure de la manera més satisfactòria possible i sent-ne el seu protagonista actiu. L’educació pel temps lliure pot donar-se en l’àmbit de l’oci o en altres com la família, l’escola…
En el moment en què el procés educatiu es produeix en el temps lliure, realitzant activitats dirigides a objectius relacionats amb l’oci; i alhora pel temps lliure, en àmbits estrictament d’oci, parlem d’educació mitjançant l’oci.
Per tal d’aconseguir aquest objectiu la tasca del monitor consisteix en proporcionar al nen i a la nena una sèrie de valors, els quals definiré en el següent apartat.
Tasca educativa
La nostra tasca educativa està orientada vers un model personal caracteritzat principalment per tenir una actitud:
- Compromesa i solidària, concretada en la participació activa i transformadora projectada a la resta de la societat: barri, poble, país, món…
- D’interès, coneixement i respecte per la cultura en totes les seves manifestacions.
- Amb capacitat per argumentar la seva forma de pensar, de fer i de dir.
- Amb esperit crític davant el món que l’envolta.
- Respectuosa davant les persones, les idees i les coses.
- Ecològica, estimant i respectant la natura coneixent-ne les seves limitacions i els seus recursos i com utilitzar-los adequadament.
- Vital i optimista davant la vida i les vivències quotidianes.